Ekim 29, 2010

pop art

Yazıya olumsuz başlamak istemiyorum.Her yazıya kısa bir tanımla başlanır.Ders kitaplarımı yada defterlerimi karıştırmak yerine Vikipedi den yardım alıyorum.Şöyle ki;
"Pop art, 1950'lerde, özellikle ABD ve İngiltere'de soyut dışavurumculuğa tepki gösteren genç sanatçıların 1960'larda bir akım haline getirdikleri sanat türüdür. İngiltere ve ABD'de değişik koşullarda ve birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştır.
Marcel Duchamp'ın 20. yüzyıl başında hazıryapım nesneleri bağlamları nedeniyle sanat eseri olarak sunmuş olması, pop sanatçılarının popüler kültür imgelerini benzer bir motivasyonla sunmalarında etkili olmuştur."der vikipedi.
Ben ne derim? Basitce anlatayım, kolaj.. Pop zaten popülerden gelmekle birlikte müzikte de kendini ordan burdan toplama melodi ve sözlerle göstermiştir.
O kadar ilgi görür ki bu dal, insanoğlu kendi bilgisayarında fotoğrafını çekip onu renklendirip ortaya bir "eser" çıkarır, buna pop-art der.Çıktısını alıp duvarına bile yapıştırır. İleri gidip tablo yaptıranı vardır.Örnekse;



Bu nedir? Bu caanım fotoğrafı şu hale getirmesen daha hoş değil mi? Neyse örnek olsun diye..












"20. yüzyıla gelindiginde bu mantelitenin devamı olarak popart ortaya cikmistir ozellikle ikinci dunya savasindan sonra.
sanat bu anlamda tuketim toplumuna ayak uydurmus ve toplumun aynasi olmustur. bu anlamda pop art sanat tarihine bakildiginda diger akimlardan ve kendinden once gelen sanat ve sanatcilardan ayri dusunulmemelidir elbette onlardan etkilenmistir. fakat hizla degisen topluma ayak uydurmustur ve sanat halka inerek daha cok kaplamistir yasami, saraylardan cikarak elle tutulabilir ve satin alinabilir kilinmistir
"   demiş bir arkadaşımız ekşi sözlükte.Haklı.Şu konuda haklı, elbette sanat uzun yıllarca sanat için yapılmıştır.Sanat eserini elde etmenin zorluğu vardı.Saray dışına çıkmazdı sanat.Her türlüsü..Yanıldığı nokta şu; pop-art dan önce sanat saraydan çıkmıştır.Pop-art kanımca yozlaşmadır.Pop-art'ı sanat olarak değerlendirmenin nederece doğru olduğu tartışılmalıdır.Kabul görmüştür o ayrı.

Andy Warhol'un  "Marilyn'ler" adlı eserini de buraya koymazsam haksızlık ederim.Buyrunuz.




Saygılar..

1 yorum:

  1. yani yorum yapmadan geçemedim. bende popartı sanat olarak görmez eleştirir idim ama bu yetersizliktenmiş. resim bölümüne girişim çok şey değiştiriyor elbetteki. sanat diye nitelendirdiğimiz şeyin kalıpları, sınırları aslında göreceli bir durum. sanat nedir sorusunada zaten sanat tarihçi kimliğinle çokca karşılaşmışsındır.

    YanıtlaSil