Eylül 28, 2010

Fransız Filmleri

Fransa'yı kötüleyen o kadar çok arkadaşım var ki..Ne derlerse desinler ben Fransa'yı, Fransızca'yı seviyorum.Bu uzun zamandır böyle..Film seçimi yaparken de özellikle Fransız filmlerine öncelik veririm.Çoğu kimselerin aksine severim ben Fransız filmlerini.Ön yargı şudur; Amerikan filmlerinde olduğu gibi sürükleyicilik ve eğlence yokmuş,çoğu zaman yarısında kapatılan filmlermiş.Saçma eğlendirme kaygısı yok birkere,Amerikan filmlerindeki gibi mutlu sonla bitme gibi bir unsuru da yok.Fransız filmleri genellikle sanat kaygısı taşıdığından çerez niyetine izlenecek filmlerden değildir.Kadınları güzeldir,naturaldir.American filmlerindeki şişirme,yapma bebek gibi kadınlar yoktur.Fransız kadınları olduğu gibi perdeye yansır.


Birkaç örnek vermem gerekirse; en sevdiklerimden biri Le Fabuleux Destin d'Amelié Poulain dir.Eğlenceli olduğu kadar inanılmaz detaylar vardır filmde.Görüntüler şahane! Başrolde Audrey Tautou'nun olması büyük etken elbette.Komşusu cam adam ve yaptığı resim üzerine konuşmalar en sevdiğim bölümüdür filmin.O kadar sevdiğimdendir ki bir arkadaşım filmin afişini hediye etti bana.Duvarımda asılıdır.Hastasıyız.
                                                   Le Fabuleux Destin d'Amelié Poulain

Bir diğer bayıldığım film Jeux d'enfants dır. Amelié'ye benziyor biraz.Görsellik özellikle..İki arkadaşın hikayesidir.Aşk filmidir.Çok sever,bayılırım.Hastasıyız.Başroller; Guillaume Canet ve Marion Cotillard.Afişi duvarımdadır.
                                                                      Jeux d'enfants

Aslında o kadar çokki sevdiğim filmler ancak hepsini sığdıramam buraya. Fakat isimlerini söyleyebilirim. Betty Blue, Leon, Coco Avant Chanel,Perfume gibi gibi gibi.. Daha niceleri.Herneyse efendim, Fransız filmlerini şiddetle tavsiye ederim.Sıkılırım diyen şahıslar zaten hiç bu yazıyı önemsemesin hayatlarına devam etsin.Bu bir ilgi alanıdır.


Cümlelerime son verirken hepinizi saygı ve hürmetle, öptüm hadi.

P.S./ Ayhan Sicimoğlu sayesinde dilime pelesenk olan kelime "hastasıyız".

1 yorum: